Ha egy budapestit megkérdezünk, hol szokott igazán jó hazai ízeket enni, nagy valószínűséggel azt feleli, hogy otthon, a családja körében. De mi van, ha olyankor kívánunk meg egy jóféle bablevest vagy marhapörköltet, amikor épp nincs a közelben a nagymamánk konyhája? Szerencsére semmi gond, hiszen Budapesten bőven akad olyan étterem és vendéglő, amit nem a turisták, hanem a helyiek igényeihez igazítottak. A titok nyitja: tudni kell, hol keressük őket.
Újházy-tyúkhúsleves, halászlé, libacomb, malacsült, lángos, Gundel-palacsinta, túrógombóc, zserbó… a nyál is összefut a szánkban, ha a magyar gasztronómia ezen és más remekeire gondolunk. De tudjuk-e, hogy hova érdemes beülni, ha éppen nincs időnk vagy kedvünk elkészíteni ezeket a fogásokat, és szeretnénk elkerülni a turistás helyeket? Íme nyolc étterem és kávézó Budapesten és környékén, ahol biztosan nem fogunk csalódni, ha igazi házias ízekre vágyunk!
Főőrség Étterem és Kávéház
A Budavári Palotában található Főőrség Étterem és Kávéház századfordulós hangulatot áraszt, ezzel is utalva az épület egykori funkciójára. Hajdanán itt a palotát védő főőrség és a királyi testőrség állomásozott, amire ma a falakon és a mennyezeten a testőrség mindennapjait megörökítő archív fotók emlékeztetnek. A dicső múltat azonban nem csak az enteriőr idézi meg. Az étterem küldetése, hogy a felszolgált ételeken és borokon keresztül is emléket állítson a főőrség tagjainak: a katonák szülőföldjéről származó fogásokkal mutatják be a történelmi Magyarország gasztronómiai sokszínűségét. Emellett céljuk a klasszikus fogások újraértelmezése is. Így került az étlapra a valódi ízélményt nyújtó ropogós malaccsülök, amely szablyaélen kerül a tányérunkra, hogy ne csak ízében, de megjelenésében is tündökölhessen. A húst 12 órán át, alacsony hőfokon zsírban sütik, hogy minden falat omlós és vajpuha legyen. A végeredmény: kívül ropogós, belül pedig szaftos és ízletes hús, amelyhez ropogós szalonnával és friss újhagymával pirított újburgonyát tálalnak friss házi csalamádéval. Az így kapott fantasztikusan komplex ízvilágban a bőséges pecsenyeszaft teremt harmóniát. Akár egy családi vacsoráról, akár egy ünnepi alkalomról van szó, ez a fogás garantáltan maradandó emlékeket teremt.
Centrál Kávéház és Étterem
A magyaros toplistánkon soron következő helyet senkinek sem kell bemutatni, a Centrál Kávéház ugyanis Budapest egyik legnagyobb múltú irodalmi kávéháza, amely két éve a költészet napján nyitotta meg újra kapuit. Az Erzsébet hídtól és a nyüzsgő bevásárlóutcáktól néhány lépésnyire az ide belépőket igazi időutazás várja egyenesen a századfordulós grand cafék világába. A Centrál ugyanakkor tartogat modern csavarokat, legyen szó a barátságos, ugyanakkor elegáns enteriőrről, a hangulatos teraszról vagy a nagyszabású kávéházi étel- és italkínálatról. Az étterem csirkepaprikása például a magyar konyha egyik ikonikus fogását eleveníti fel, megőrizve a házias ízek emlékét. A paprikás szaft gazdag és krémes, ahogyan azt a nagyszüleinknél töltött vasárnapi ebéden is megszokhattuk, amihez friss uborkasaláta és házi nokedli társul. A fogás az otthon melegét, hazánk konyhájának hagyományait idézi fel minden falatban. Bár a Centrál konyhája leginkább a magyar gasztronómiát követi, ugyanakkor nem mentes az újításoktól sem. Ilyen például az egész nap elérhető reggeli vagy éppen a Centrál Grand Burger, így ha családdal vagy barátokkal érkezünk, biztosak lehetünk benne, hogy a társaság minden tagja megtalálja a neki való fogást.
Gundel Étterem
Egy klasszikus magyar ételekről szóló toplista sem lenne teljes a méltán híres hungarikum, a Gundel Étterem nélkül, amely nem csupán egy étterem, de a magyar gasztronómia egyik legfontosabb szimbóluma. Az étterem egyik legikonikusabb fogása a Gundel-palacsinta, amelyet ma már nemcsak Magyarországon, de világszerte is sok helyen elkészítenek – több-kevesebb sikerrel. Ha biztosak akarunk lenni, hogy az eredeti recept szerint készült desszert kerül a tányérunkra, a Gundelnél jobb helyre nem is mehetnénk. Eszerint a palacsinta gazdagon tojással készül, hogy a töltelékhez illő vastagságot elérjék, a darált diót pedig tűzforró, ízesített cukorszörpben enyhén megpirítva, friss narancshéjjal ízesítik. A betöltött palacsintákat cukros vajjal kenik meg, ropogósra karamellizálják, majd egy igazi csokoládéból készült öntettel koronázzák meg. Persze a palacsintán kívül a Gundelben más legendás magyar ételeket is kóstolhatunk, így például palóclevest, bakonyi gombaragut, tokaji libamájat vagy éppen somlói galuskát. Az étterem 2021-es újranyitása óta újra a régi fényében tündököl, és gyönyörűen felújított belső terekkel, bohém kerthelyiséggel és modern, mégis klasszikus fogásokkal várja a hazai ízekre vágyó vendégeket.
Forrás: welovebudapest.com