Második évfordulóját ünnepli a 2022. április 11-én újranyitott Centrál Kávéház. Április 10-én mi is ellátogattunk a nagy múltú irodalmi kávéházba, hogy egy sajtóbrunch keretein belül megismerjük az új gasztronómiai kínálatát.
Az Eventrend Group még 2021 novemberében jelentette be a Budapest legidősebb kávéházának tartott Centrál üzemeltetésének átvételét az Özyer Csoporttól. Az Eventrend ezzel a New York Kávéház mellett egy második irodalmi kávéház üzemeltetését vállalta fel Budapesten. A történelmi kávéházakon kívül mintegy 20 egyéb gasztronómiai vállalkozás kötődik a cégcsoporthoz, többek között a Gundel Étterem, a Városliget Café & Restaurant, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna és a Müpa catering szolgáltatása.
A Centrál Kávéház még 1887-ben nyílt meg, majd az 1900-as évek elején a pesti szellemi élet egyik centrumává, és a Nyugat íróinak törzshelyévé is vált.
A pandémia utáni, 2022 áprilisi újranyitás óta a Centrál fokozatosan visszanyerte a budapesti törzsközönség szimpátiáját és a külföldi turisták szemében is egyre inkább fontos helyszínné vált. Az elmúlt 2 évben kialakították belvárosi teraszukat, sok élő növénnyel, apró fényekkel, dekorációval. Kinyitották a hatalmas portálablakokat, ezzel megteremtették a „kint és bent is vagyok” együttes érzését.
A történelmi nagykávéház most bemutatta legújabb gasztronómiai kínálatát, amit egy élőzenés sajtóreggeli keretein belül mi is megismerhettünk.
Tojásételek, kávék és versek
Az italkínálatban megtalálható az összes nagy klasszikus kávéféleség, de emellett a különféle egyedi kávékat is megkóstolhatunk, mostantól például egy széles cold brew kínálat is elérhető. Minden kávé mellé rövid idézetek is járnak, így a kulináris élvezet mellé pár sort olvashatunk József Attilától, Kosztolányi Dezsőtől, David Bowietől vagy éppen John Lennontól. A koktélkínálatban sincsen hiány, a vendégekre többek között különböző martinivariációk, vermouthok és spritzek várnak.
Bemutattak egy kizárólag Eggs Benedict variációkat tartalmazó étlapot, amin összesen 7 különböző Eggs Benedict variáció található, arabos-padlizsános, franciás ízvilággal vagy éppen steak csíkokkal, esetleg shakshukával. Az étel a nagykávéházak tipikus és ikonikus fogása, melyet jellemzően reggelire fogyasztanak – ám ezt senki sem foglalta törvénybe, így a Centrál Kávéházban akár délután is rendelhetjük.
Az étlap elemei közül többek között megkóstolhattunk a Centrál kemencés lecsóját, feketeerdei sonka és póréhagyma chips-szel, buggyantott tojással, de a Grand Burgert, a burgundi marharagut és a csirkés, avokádós, sült hagymás club szendvicset is volt szerencsénk kipróbálni. A vegetáriánusok számára jó választás nyújthat a vajas sült gnocchival tálalt stroganoff gomba, valamint az édes chilis sült karfiol is.
Az elmúlt több mint 137 évben a Centrál híres volt a desszertjeiről, így ez az egyik fő rendezőelve az étlapnak. A nagy klasszikusok és modern versenytársaik együtt nyerik el vendégeink kegyeit. A signature édességek közül kipróbáltuk a flambírozott barackvelővel tálalt mákosgubát és a forró kávéval leöntött pisztáciás tiramisut, de a cukrász séf egyik ajánlata, a liofilizált málnával megszórt madártej is az asztalra került.
Összességében az étlapon a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztró konyha mellett megtaláljuk a progresszív, egyedi ételeket „comfortfood” stílusban. A Centrálban megtapasztalható a „grand café” életérzés, ahol nem kell sehová sem sietni és ha kedvünk támad, akár délután háromkor is kikérhetjük a reggelinket.
Forrás: turizmus.com