A Gundel és a hozzá tartozó Bagolyvár étterem üzemeltetését 2021-ben vette át az Eventrend Group, amelynek vezetői a városligeti étterem alapítója, Gundel Károly üzleti filozófiájához visszakanyarodva arra törekszenek, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető a Gundel-életérzés, hanem bárki átélhesse azt.
Most még ennél is tovább lépnek, a II. Erzsébet brit királynő tiszteletére hajdan Kalla Kálmán séf által összeállított menüsort július 8-tól tíz napon át bárki kérheti és megízlelheti.
A királynő számára a Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd különösen nagy szó volt, mert állítólag
ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.
A kulisszatitkok ma már publikusak: az ünnepélyes ebéd előtt a konyha tíz próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak.
„Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját a vendégeknek” – számolt be a Kurír a készülődésről.
A válogatást ihlető II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburghi herceg 1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására érkezett Magyarországra. Antall József miniszterelnök és felesége másnap, május 5-én adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére.
Az ebéd helyszíne a Gundel-palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek.
Az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek hajdan elmondta, hogy a négy korona „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”.
Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel-borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték – összegezte a Gundel a történelmi ebéd részleteit.
Moldován Viktor, a Gundel executive chefje elárulta:
korabeli tévéhíradók és fotók alapján rekonstruálta a királynői díszebéd fogásait.
A Gundel egy nemzeti ügy, egy világhírű családi márka – hangsúlyozták az Eventrend csoport vezetői, akiknek irányítása alatt egy új korszak kezdődött az ikonikus étterem történetében. A vendéglátásban és a a rendezvényszervezésben már több mint 30 éves tapasztalattal bíró csapat a hely értékeinek megőrzésére és gondozására tett ígéretét betartva még jobban be akarja vonni a vendégeket az ikonikus étterem történetébe.
A Gundel a miénk, benne van a történelmünk, benne vannak a hagyományaink, a jó ízek iránti rajongásunk,
a Gundel sikertörténete közös nemzeti kincsünk, a tehetségünk, a nyitottságunk, a befogadó vendégszeretetünk ragyogó bizonyítéka – fogalmaznak az Eventrend alapítói.
A Négykoronás menüvel debütáló Hírességek menüi sorozat a nyári tíznapos időszak után még legfeljebb egyszer, talán ősszel kerülhet az étlapra, majd más különleges vendégek számára felszolgált ételsorokkal folytatódik az attrakció.
A menüt két-, három- és négyfogásos változatban, 20 ezer forint körüli áron kínálják majd.
Mint megtudtuk, a Gundel étteremben jelenleg 16-17 ezer forint az egy vendégre jutó átlagfogyasztás.
Forrás: vg.hu