Eventrend kezdőlapEventrend kezdőlapeventrend-logo-mobileventrend-logo-mobil
  • HOTEL
  • EVENT
    • Catering & Programszervezés
    • Rendezvényhelyszín
    • Rendezvény ajánlatkérés
  • GASTRO
    • Vendéglátás
    • Étel házhozszállítás
    • Asztalfoglalás éttermeinkbe
  • KARRIER
    • Misszió
    • Vezetőink
    • Karrier
    • Befektetőknek
  • Magyar
  • Rendezvény
✕

Nincs karácsony bejgli nélkül

december 14, 2022

Elképzelhetetlen a legszentebb ünnep nélküle. Ahogy az illata belengi az otthonunkat, akár mi sütjük, akár boltban vesszük, ismerős, gyerekkori, ünnepi húrokat pendít meg a lelkünkben. A bejgli a készülődés, a ráhangolódás és a megélés elmaradhatatlan katalizátora. És mindig tudunk még egy darabot rátolni a töltött káposztára.

Az eredetileg mákos vagy diós tekercs az 1850-es évektől része életünknek, az osztrákoknak köszönhetjük, hogy megismertük ezt a kalácsfélét. Nagyjából ekkortól ünnepeljük a karácsonyt Magyarországon és körülbelül ekkor kezdte kiszorítani a bejgli a hagyományos magyar kalácsot a korábbi ünnepi asztalokról. A neve is német eredetű, azt jelenti, hajlítani.

Az egykori, 14. századi sziléziai területen született meg ez a kelt tésztaféle, és szinte egész Európában elterjedt. Lengyelországban például makowiec (mákos kalács), makownik, illetve strucla z makiem (mákos tekercs) a neve. A magyarhoz hasonlóan készül és ízesítik, és szintén tradicionális karácsonyi sütemény. Hogy miért a mák és a dió? Idehaza a népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

És ha már az ízesítésről beszélünk, akkor itt - a lexikont lecserélve - rögtön át is válthatunk Gombóc Artúrba, csak nem csokival, hanem bejglivel. Diós, mákos, gesztenyés, aszalt szilvás, diós-áfonyás, és különleges kímélő, hozzáadott cukor nélkül és még rengeteg fajta és féle, az ember győzzön dönteni! Kérdés, hogy van-e időnk szép és nem berepedezett bejglivel bajlódni - bár a sikert jól esik bezsebelni, ha mégis összejön -, vagy inkább rábízzuk ezt a küldetést a szakértőkre?

Akinek van ideje, kedve, tehetsége, ki ne hagyja! Aki viszont biztosra akar menni – mert például kétbalkezes a konyhában, mint e cikk szerzője is -, az rendel. Fontos, hogy legyen választék és a minőség lenyűgözzön. Hogy amikor a szánkba vesszük a bejglit, egy nagy sóhaj szakadjon ki belőlünk, miközben becsukjuk a szemünket, hogy az orrunk és a szánk csak erre a mennyei finomságra tudjon összpontosítani!  

Szerencsére már hozzá lehet jutni jó minőségű és széles választékú bejglihez, nem szükséges a nagyipari selejtet az ünnepi asztalra tenni!

Például a Cziniel Cukrászda minden karácsonyra hadrendbe állítja az összes bejglimágust és elképesztő finomságokkal lepik meg a vendégeket. A tavalyi évben minibejglivel rukkoltak elő, amely hatalmas népszerűségre talált, hiszen ha valaki megkívánta, nem kellett egy egész rúd bejglit megvenni, a pogácsa méretű finomságok darabonként is elérhetők voltak. A bejglit természetesen az ünnepekre rendelni is lehet, de már most is bele lehet kóstolni a kínálatba!

Megosztás

Kapcsolódó bejegyzések

január 25, 2024

Ügyfélélmény-fronton erősít a Gundel. Mindent a vendégekért


Olvass tovább
szeptember 25, 2023

Fordítsd a javadra – szervezz üzleti reggelit!


Olvass tovább
június 28, 2023

KÉTNAPOS PARTIVAL ÜNNEPELT AZ EVENTREND GROUP A GUNDELBEN


Olvass tovább

Legfrissebb cikkeink:

  • Ez a legújabb, amiért megőrülnek a fiatalok április 15, 2025
  • Erre az irodalomórára Babits is rábólintana április 15, 2025
  • Top50 | Kőrössy Zoltán & Nagy Gábor: Idén újranyitjuk a Zichy Park Hotelt április 10, 2025
  • Újjáéled a hagyomány: áprilistól táncra perdül a Gundel Étterem március 28, 2025
  • Életre szóló pillanatok – Díjjal a kézben március 20, 2025

Kapcsolat


info@eventrend.hu

Gyors linkek


Adatkezelési tájékoztató
Karrier

Közösségi média


© 2019 Eventrend Group. Minden jog fenntartva. Weboldalt készítette: Alberti Dorina
    • Nem érhető el fordítás ehhez az oldalhoz